Type Here to Get Search Results !

Translate

GAS TESTING QUESTIONS AND ANSWERS - 1

1) Where is Methane most likely to be found in a mine?

Answer:

Near the roof, as it is lighter than air.

2) What percent of carbon monoxide can cause death in less than one hour?

Answer:

0.4 percent or more.

3) How do oxides of nitrogen cause death?

Answer:

Causes fluid to accumulate in lungs resulting in asphyxia.

4) What are the sources of Hydrogen in a mine?

Answer:

Charging batteries, mine fires, and explosions.

5) Hydrogen is always present after what type of explosion?

Answer:

Coal dust explosions.

6) Write down the chemical symbols of methane and hydrogen sulfide.

Answer:

CH4 and H2S.

7) What percentage of the earth's atmosphere is oxygen?

Answer:

20.94 percent oxygen.

8) What percent of the earth's atmosphere is nitrogen? 78.09 percent nitrogen.

Answer:

78.09 percent nitrogen.

9) Once two or more gases mix uniformly will they separate or come apart?

Answer:

No.

10) When is the oxygen (O2) level in air considered to be dangerous?

Answer:

When oxygen (O2) level falls below 16%.

11) What is the chemical symbol of carbon dioxide?

Answer:

CO2

12) What element in the air is essential for life?

Answer:

Oxygen

13) How does the body receive oxygen?

Answer:

By breathing, oxygen is absorbed by the blood and carried to the cells of the body.

14) What is meant by the term "black damp"?

Answer:

An atmosphere deficient in oxygen.

15) How can methane gas be detected in a coal mine?

Answer:

Chemical analysis, flame safety lamp and methane detectors.

16) What is the explosive range of methane?

Answer:

Five to fifteen percent.

17) A flame safety lamp will go out when the oxygen percentage is below what?

Answer:

16 percent

18) The explosive range of carbon monoxide is what?

Answer:

12.5-74 percent.

19) What distinctive odor does hydrogen sulfide gas smell like?

Answer:

Smells like rotten eggs.

20) What are the properties of hydrogen sulfide?

Answer:

Poisonous and colorless with an odor like rotten eggs.

21) What is a flammable mixture of methane and air which can either burn or explode when ignited called?

Answer:

Firedamp

22) A sealed area of a coal mine after a period of time will be found to have the absence of what?

Answer:

Oxygen

23) What is the specific gravity of carbon dioxide?

Answer:

1.529

24) How are oxides of Nitrogen formed?

Answer:

From the use of explosives in mines

25) How are results from analysis of oxides of Nitrogen reported?

Answer:

In terms of nitrogen dioxide.

26) What is the ignition temperature of methane?

Answer:

1100-1380° F

27) What is the ignition temperature of Carbon monoxide?

Answer:

1100° F.

28) Is hydrogen explosive?

Answer:

Yes

29) What is the specific gravity of hydrogen?

Answer:

It is the lightest of all gases with a specific gravity of 0.0695.

30) What is the explosive range of hydrogen?

Answer:

4.1 to 74 percent.

31) How is hydrogen detected?

Answer:

By chemical analysis.

32) What is the principal poisonous gas produced by explosions?

Answer:

Carbon monoxide.

33) What effect does carbon monoxide have on life?

Answer:

It is extremely poisonous.

34) How does carbon monoxide cause injury to life?

Answer:

By combining with the hemoglobin of the blood and excluding oxygen.

35) What percentage of carbon monoxide will produce slight symptoms in several hours?

Answer:

200 PPM (.02%).

36) What percentage of carbon monoxide will produce discomfort in two or three hours?

Answer:

400 PPM (.04%).

37) What percentage of carbon monoxide will produce a tendency to stagger in one and one-half (l.5) hours?

Answer:

1200 PPM (0.12%).

38) What percentage of carbon monoxide will produce symptoms of unconsciousness in thirty (30) minutes?

Answer:

2000-2500 PPM (.20%-.25%).

39) How much greater affinity does hemoglobin have for carbon monoxide than for oxygen?

Answer:

About three hundred (300) times.

40) Why are small quantities of carbon monoxide injurious?

Answer:

Because it is not easily eliminated and it accumulates in the blood.

41) What is the specific gravity of carbon monoxide?

Answer:

0.967

42) What is carbon monoxide (CO)?

Answer:

It is a colorless, odorless, tasteless, combustible, and poisonous gas.

43) How can carbon monoxide be detected?

Answer:

By carbon monoxide detectors, and by analysis.

44) Workers should not be employed for a period of 8 hours where the carbon monoxide content exceeds what?

Answer:

50 PPM (0.005%)

45) What percentage of carbon monoxide might produce symptoms of poisoning if breathed indefinitely?

Answer:

0.01%.

46) What is the source of carbon monoxide?

Answer:

It is the product of incomplete combustion (combustion with an insufficiency of oxygen).

47) When is carbon monoxide most likely to be found in mines?

Answer:

When there is a mine fire or after an explosion.

48) What instruments are most often used in detecting methane?

Answer:

The flame safety lamp and methane detectors.

49) What is the least percentage of methane that can be detected with a flame safety lamp?

Answer:

About one percent (1%).

50) What gas is odorless, tasteless, non-toxic, colorless and explosive in the concentration of 5%-15%?

Answer:

Methane

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

avatar
Admin Welcome to Mining Junction, if you have anything to ask please via our WhatsApp
MINING JUNCTION Hi there! Hello, Can I help you?
:
Chat WhatsApp